ChCh jordbävning: 28 feb

Trots Oscars gala, vackra blåsor på röda mattan och bländande stjärnor, får vi inte glömma de drabbade i Christchurch området.

Turligt nog har dödssiffrorna inte stigit alltför mycket sen den 26 februari när jag sist uppdaterade er om jordbävningen. 148 bekräftade döda, men bara några få har blivit identifierade.

Och idag hölls den första begravningen för offren i Christchurch jordbävning.Det var den 5 månader gamla babyn Baxtor Gowland man sa sitt adjö till.

Många hjälper till för att rensa upp på gatorna i Christchurch området.

Man tror att jordbävningen kommer att kosta Nya Zeeland runt 10-15 biljoner dollar. Detta gör att Christchurch katastrof kostar mer än vad Katrina katastrofen har kostat. Regeringen försöker komma fram till beslut om hur de ska göra det lättare för alla offer, så att de kan betala sina hus lån, ha månadslön, klara av skolor och alla andra utgifter.

Folk runtom i hela landet hjälper till med doneringar, och flera tusen studenter i området hjälper till att städa upp runtom i området. Ingen vet hur lång tid det kommer att ta för staden att komma på fötter igen, men det är klart att många företag nu flyttar på sig, och många husägare tar sitt pick och pack och flyttar till andra delar av landet. Bara framtiden kan utvisa vad som blir av Christchurch.

Informationen till inläggen kommer ifrån 3newsTVONE NewsStuff.co.nzoch NZ Herald.

6 tankar på “ChCh jordbävning: 28 feb

 1. Tror inte många tänker på vad som blir följderna i längden, folk blir av med jobb och flyttar, affärslivet drabbas om folk flyttar osv. Det drabbar så otroligt många, även om det är absolut värst för dem som mist någon. Över huvudtaget är det oroligt överallt i världen, inte bara naturkatastrofer. Känns olustigt när nästan hela arabvärlden snart är i uppror, vad kommer sen?? Att tycka det är lugnt och bra här i Sverige känns lite som att dra ned mössan för ögonen…
  Ha det så gott!!
  Kram

  • Tror du har rätt där. Har lyssnat på radion nu på morgonen om vad som måste göras i det drabbade området. De pratade om de små företagen och hur de ska klara sig och om de kommer att öppna upp sina ”businesses” igen, eller flytta till en annan stad. De pratade oxå om att flytta stadskärnan. Uansett så är det mycket som ska göras och det kommer att ta lång tid. Det kommer att bli svårt för många att vara kvar i området, för hur ska de flesta få inkomst?
   Vi får se vad som sker i mellanöstern oxå. Jag tycker det på ett vis är bra att de protesterar och försöker få bättre förhållanden i sina land, ingen diktator som ska stå där och göra precis vad han tycker om och skita i sina landsmän. Men…. vi får se vad som sker…
   Kram!
   =o)

 2. Hej Tine!
  Oj, oj vilka efterverkningar händelsen har på staden och dess invånare. Närmast ofattbart att tänka sig in i hur det skulle vara om det hänt i ens egen stad/by. Så tragiskt med den lille pojken! Som hyfsat nybliven mamma kan jag inte ens föreställa mig hur det skulle vara att förlora sin lille.
  Tragiskt är det verkligen även om man vet att vi inte kan rå på naturen.
  Får NZ bra stöd utifrån med hjälp? Ekonomiskt såväl som hjälpsatser vid röjning etc? Tufft för ett sådant litet land annars att klara av det.
  Ha en fin vecka!
  Kram Anna

  • Jag vet inte hur mycket hjälp landet får ekonomiskt, men räddnings team från många länder är nu i NZ och hjälper till. Läste nånstans att de ska försöka få bidrag från andra länder. Som du säger, detta är ju ett litet land, med runt 4.5 miljoner invånare… inte lätt att komma på fötter när man är så liten.
   Tack för kommentaren!
   Kram

 3. Usch…såg en film (o va hette den nu då?) där barn for illa, klarar inte såna filmer…än mindre i verkligeheten. Såg en efterlysning av foster eller avlastningshem på kommunens hemsida. De søkte familjer från hela Finnmark för barn från hela Finnmark.
  Kurs o grejor… Kom lite från ämnet men min tanke var liksom hur ont det måste va hos föraldrarna att mista sitt barn…

  Kramar…

  • Kanske det vore något? Att ta in fosterbarn? Fast kanske inte det lättaste där ni bor?
   Jag tycker inte heller om såna filmer där barn far illa…Jag kan se dem, men de är inte speciellt upplyftande.
   Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s