ChCh jordbävning: 2 Mars

Satt hemma i soffan igår kväll och tittade på film. Vinden hade börjat bli väldigt stark och vid ett tillfälle mullrade det och greja utomhus så jag fick dra upp volymen. Efter filmen kollade jag facebook… Visade sig att vi haft en 4.5 jordbävning i Wellington. Men den  var 40km djup och cirka 20 km utanför Wellington centrum. Måste ha varit det som bråkade så att jag fick dra upp volymen.

Men såna ”små” jordbävningar slår till i Wellington varje dag säger de som kan sånt där. Tydligen har huvudstaden runt 200 jordbävningar i veckan! Men många är så små att vi inte känner dem. Detta får oss dock att vilja skynda på våran ”emergency plan” och vi ska ut och handla lite grejer till helgen förhoppningsvis, så att vi är redo när nästa stora jordbävning slår till i Wellington.

I Christchurch har räddnings arbetet idag försvårats av kraftiga vindar. Precis som i Wellington, har de ett hemskt oväder därnere och alla arbetare måste ha munskydd på sig, och helst oxå skyddsglasögon, för att inte få all damm i mun eller ögon. De kraftiga vindarna kan oxå få spillror från kollapsade byggnader att flyga runt och skada folk. Som om de behövde mer saker att oroa sig för därnere. Vindarna går upp emot 90km/h nere i Christchurch, och häruppe i Wellington, idag.

Munnskydd och skyddglasögon är en bra idé idag när starka vindar drabbar staden.

Tidigt imorse avstannade räddnings arbetet för en Karakia – en Maori bön, vilken skulle ge extra styrka åt arbetarna. Många hade missat de 2 tysta minutrarna dagen innan i och med att de fortsatte leta efter överlevande i spillrorna, och bönen var en chans för dem att stanna upp och reflektera över vad som egentligen har hänt.

Det är nu 155 bekräftade döda sen jordbävningen slog till för över 1 vecka sen. Listan av identifierade kroppar kan idag gå upp emot 28. Hoppet för fler överlevande är nu endast en liten låga, men den finns där.

Ekonimin ser inte så bra ut i Nya Zeeland nu, särskilt efter den här stora katastrofen. Det kommer att kosta en hel del att få Christchurch tillbaka på sina fötter igen, och därför kommer säkerligen andra stora projekt att avstanna eller inte ens godkännas under det här året. Bland annat vill man förbättra järnvägen i Auckland, men det projektet har inte blivit godkänt än, och det är lite chans att det blir det nu. Finans Ministern Bill English sa att man däremot inte vill försena utbyggnaden av ulta-fast Broadband i landet.

Pyne Gould byggnaden i Christchurch, NZ.

Det viktigaste är att Christchurch vatten och el blir återställt. Just nu ber man alla att fortsätta koka allt vatten och att inte simma i havet för det är fullt utav avlopps vatten. Så endel projekt runtom i Nya Zeeland fortsätter som planerat, medan andra får vänta några månader, eller till nästa år, med att komma igång.

Kommer Nya Zeeland att få hjälp från andra länder med att betala för allt? Jag vet inte. Men kanske det vore på tiden med en stor insamlings gala, eller åtminstone en insamling genom internet, för att hjälpa till med ekonomin i den här katastrofen. Av vad jag tidigare erfarit, är galor inte det bästa sättet att få in pengar. Det kostar flera miljoner att hålla galorna, så endel av de pengar som man fått in, går till att betala värdar och tv-stationerna… Inte så bra.

”There’s always hope – they live on that – but the reality is it fades.” sa Polis Kommissarien Russell Gibson imorse till NZHerald.

Informationen till inläggen kommer ifrån 3newsTVONE NewsStuff.co.nzoch NZ Herald.

6 tankar på “ChCh jordbävning: 2 Mars

 1. Hade faktiskt inte en aning om att det var ett så jordbävningsdrabbat område, Nya Zeeland. Känns nästan som om vi har uppe i kalla norden lever lite i en ostkupa…vi är förskonade från mycket!! Kanske dags att vi vaknar upp och börjar se världen runt omkring oss. Sen hoppas jag att världen förstår vidden av katastrofen i Christchurch och hjälper till, och det med det snaraste och inte efter en massa möten hit och dit.
  Tänker på dej!!
  Kram

  • Jodå, Nya Zealand drabbas av mindre jordbävningar varje dag, ett väldigt aktivt område. Men det visste inte jag heller förrän jag flyttade över hit. =o)
   Tror det blir lite så som du skirver, att man lever i en ostkupa. För mig var geografi till exempel, alltid lite svårt att förstå när jag gick på skolan, medans jag nu, efter några resor, har börjat inse var länder ligger och dess huvudstäder. Samma med länders politik och annat. Man blir nog lite blind för sånt när man bor i ett skyddat land så att säga.
   Kram och tack för omtanken!

 2. Huuh, det är riktigt tråkigt och hemskt när så många människor får sätta livet till.
  Så det mullrar så hos er, det är mycket som pågår där nere i jorden. Nog bäst ni införskaffar dom där säkerhetsgrejerna.
  Ha det gott
  Agneta kram

  • Det får bli införskaffning av grejer i helgen, eller till veckan skulle jag tro. Hörde på nyheterna att det är så många runtom i landet som sätter ihop sina emergency kits nu, att de säljer slut på konserver på affärerna! =o)
   Kram!

 3. Hahahah!! Så typiskt dig. Ser det liksom för mig hur du förbannar mullrandet o ökar volymen ;o)
  Var det en bra film förresten?!
  Himla tråkigt det som sker, säger som Rigmor, känns som vi bor i en ostkupa (o här i ett av ostens hål…)

  Kramar

  • Ja, men visst vetdu! =oD Haha! ”J***ar vad det ska mullra, hör ju inte ett dugg!” Haha! Ja, precis så. =o)
   Det var en ganska dålig film faktist… The Cry of the Owl hette den och skulle vara ån sorts thriller, men vi blev mer irriterade av filmen.
   Man blir lite blind för omvärlden ibland, det blir jag med härnere i NZ, men så ibland sker det nåt i omvärlden som får en att öppna ögonen. Fast jag har ju knappt hängt med i allt som pågått i mellanöstern i det sista till exempel. Förstår så lite av allt det där…
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s