Chicken Tikka Masala

Indisk mat är bara SÅ gott!

Bestämde mig för att pröva på en hemlagad Chicken Tikka Masala. Det är ju bara SÅ gott på de indiska restaurangerna, men tyckte det vore på tiden att pröva på det själv. Så efter att jag köpt alla ingredienser, var det dags att svettas lite.

Det var inte alls svårt att laga rätten, men jag använde för mycket mald kryddnejlika tyvärr. Då vet jag till nästa gång! För mycket chilli oxå, så det bränner i munnen, men, men…. Blev inte helt misslyckat i alla fall.

Blomknoppar som sedan torkas.....och blir kryddnejlikor. (bilder lånade från internet)

Här är receptet om ni har lust att pröva på hemmalagad Chicken Tikka Masala:

3-4 portioner
Tar runt 1.5 -2 timmar + förberedelse dagen innan.

Del A:
2 kyckling filéer
65 ml yoghurt
3 tsk krossad ingefära
3 tsk krossad vitlök
1/4 tsk vit peppar
1/4 tsk spiskummin
1/4 tsk muskot
1/4 tsk kardemumma
1/4 tsk chilli pulver
1/4 tsk gurkmeja
3 msk citron juice
4 msk vegetable olja (typ solros, raps olja etc.)
Smält Margarin (för ”basting”)
Del B:
140 g ”tomato paste”
250 g ”tomato puree”
4-5 tomater, hackade
2 tsk krossad ingefära
2 tsk krossad vitlök
2 tsk  chilli peppar (eller mer beroende på hur stark du vill att curryn ska vara)
1 tsk kryddnejlika (det var 2 tsk i original receptet, men jag fann att det var alldeles för mycket. Ni kan oxå slopa kryddnejlika helt och hållet om ni inte är fan av den smaken)
1-2 tsk kardemumma
Salt
1 större lök
1 grön paprika
3 msk smör
165 ml grädde
honung (om din sås blir för ”sour”)

Så här gör du:
Blanda samman alla ingredienser i Del A. Blanda i kyckling, skuren i mindre bitar.
Marinera kycklingen över natten, eller gör marinaden på morgonen och stek kycklingen på kvällen.

Sätt Ugnen på 175 grader, lägg kycklingen i en ugnsform. Ställ in kycklingen i ugnen för 5 minuter, häll över det smälta margarinet. Ställ in i ugnen i 3 min till, sen ”basting”, alltså ta skyn i formen och häll över kycklingen. Låt stå i ugnen i 3 min till. Ta ut formen, häll av all överflödig sky, sen in i ugnen tills kycklingen är genom stekt, men inte torr.

Medan du gör detta med kycklingen, blanda samman ingredienserna från Del B, i en gryta. Lägg i de hackade tomaterna, puréen, tomat paste i grytan och lägg till 375 ml vatten.
Blanda ingefära, vitlök, chilli, kardemumma, kryddnejlika och salt och häll sen i det i tomat såsen. Låt det sjuda tills såsen blivit tjockare (detta tog runt 1 timme för mig, vet inte vad jag gjorde för fel…)

Häll av såsen i en sil så att du får bort alla större bitar. Lägg i löken, smöret och grädden och låt det koka i några minuter. Ett par minuter innan du ska servera, lägg i paprikan. Du vill inte att den ska bli mjuk.

Om såsen har blivit för ”sour”, lägg i lite honung.
Servera med ris och kanske vitlöks naan eller roti. Jag bakade inget naan eller roti, så jag rostade en brödskiva coh bredde på lite vitlöks smör. Gott!

Så här fin blev inte min rätt, men man kan ju bara förbättras! =o) (bild lånad från internet)

Säg till om något är oklart i receptet och om ni vågar er på att pröva recepet, låt mig veta vad ni tyckte om det! Ett litet tips kan vara att lägga i lite hackad koriander! Jag prövade det inte, men koriander går väldigt bra tillsammans med indisk mat. =o)

Nästa gång ska jag pröva det Här receptet istället. Kanske det går lite bättre. =o)

Advertisements

11 thoughts on “Chicken Tikka Masala

  1. Har allt hemma UTOM kyckling! Typiskt, men nån dag ska jag prova. Hade kanske ändå inte varit en bra dag eftersom jag är bottenförkyld så jag hade nog inte känt nån smak, men jag tycker jättemycket om indisk mat!
    Tack för receptet!
    Agneta kram

    • Då får du pröva en annan dag helt enkelt. =o)
      Indisk mat är så himla gott! Men itne när man är i Indien och äter samma sorts curry varje dag i 2 månader kanske….
      =o)
      Hoppas du tycker om maten när du väl lagar den! Du kan ju lägga till lite mandel mjöl eller kokos mjöl eller liknande för annan smak
      kram

  2. Tack för receptet Älskar indisk mat. Du sa att det var lite för mycket av två ingredienser . Har du ändrat det i receptet eller gör jag det själv.
    Jag testa till veckan så återkommer jag med vad jag tyckte
    Ha en bra kväll

    • Hej,
      Jo, jag ändrade det i receptet redan. Det var kryddnejlika det var för mycket av, och chilli. Men om man älskar väldigt stark mat kan man ju bara ha i lite mer chilli helt enkelt. =o)
      Hoppas det blir bra när diu prövar det!
      Du kan ju kolla in det andra receptet jag la ut en länk på, och så kombinera dem båda två. det ska jag pröva nästa gång. Och lägga till lite kokosmjölk oxå.
      Kram och ha en bra dag!

    • Det tycker jag!
      Som jag skrev till nån annan: blanda detta recept med det receptet jag länkade till. det ska jag göra nästa gång. Kanske blir ännu godare! Och så ska jag ha lite kokosmjölk i nästa gång. Blir lite mer syd indisk(?) mat då, men, men… =o)
      Och så ett vitlöks naan till. Nam-Nam!!
      Kram!

  3. Hallå Tine!
    Jag ÄLSKAR indisk mat!! Har en gammal kokbok som jag köpte på Indiska för några år sedan. Mums så mkt gott där finns ! Men inget går upp mot maten man får på plats i Indien. Den är verkligen sagolik!
    Sist när vi var i Goa i dryga 2 veckor så verkligen längtade vi efter varje måltid. För mig som inte äter kött är det ett mecka!
    Haft en varm dag i Skåne idag, hoppas du får en bra dag Tine!!!
    Kram Anna

    • Jag tyckte maten i indien var ok, på vissa ställen. Men kanske för att vi var på många ställen dit inte många turister åker, fick vi ofta väldigt medioker mat…på sitt bästa.
      Har blivit så van vid en västländska indiska maten, så den inhemska indiska maten vi åt, hade inte lika mycket smak, tyvärr.
      Gott med varmt väder! Jag njuter just nu av värmen från vår värmepump. =o)
      Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s