The Golden Temple

”The Gateway to the Guru”

Harmandir Sahib, oxå kallad The Golden Temple, är en plats för andakt, dyrkan eller bön, för Sikhs. Sikhs är följare av Sikhism; en populär religion i Indien, men oxå med följare i Afghanistan, Europa, Nordamerika och Australien.

Gyllene Templet ligger i Amritsar, i staten Punjab i Indien.
Templet ligger mitt i Odödlighetens Sjö, och templet är förgyllt med över 200kg bladguld. Guldet donerades av Sikhs från hela världen.

Från början, när templet byggdes 1574, var det och sjön omringat av skog. Guru Ram Das lät förstora sjön och sen byggdes en stad runtom den.
Guru Arjan Dev lät bygga återstoden av templet, det som omringar sjön och ön.

I 2007 besökte vi templet på vår tur runtom i Indien.
Vi spenderade många timmar med att vandra runt sjön, prata med folk, bli fotograferade och fotografera. Jag behandlades som en turistattraktion med mina 181 cm och blonda långa hår. Lite annorlunda. =o)

Det är ett vackert ställe, folk går lugnt omkring, män badar i sjön och renar sig, shabad sjungs och basuneras ut över högtalare och tusentals, står i kö för att komma in i det Gyllene Templet.
Vi gick aldrig in i själva templet. Kände inte för att stå i kö i flera timmar.Om ni reser till Indien, och delstaten Punjab, då måste ni ta tid för Amritsar och det Gyllene Templet. Det är Magnifikt!

10 tankar på “The Golden Temple

 1. Vilken fantastisk upplevelse på en fantastisk plats. Tänk så mycket det finns att se och uppleva i världen. Borde det inte vara var människas lott att få resa åtminstone hälften av sitt liv? Ja, jag vet att det inte är en särskilt realistisk tanke. Men, man kan ju alltid resa i tanken som jag gör just nu. Tack för Indienbesöket.

  • Det vore ju helt underbart om man kanske kunde resa halva året, eller i alla fall 2-3 mån om året. =o) Finns ju SÅ mycket att se därute.
   Som du säger, man kan ju resa i tankarna.

 2. Otroligt! Vilket arbete att få dit allt bladguld! Hoppas verkligen det blir tillfälle att resa till Indien en dag! Men jag skulle nog inte heller stå i kö i flera timmar för att få se insidan, även om den säkert är magnifik!

  • Ja, men visst! Att bygga såna där tempel, och det på 1500-talet, måste ju ha varit ett hemskt arbete, men de var ju SÅ duktiga! Säkert otroligt vackert på insidan. =o)

 3. Tänk så många spännande platser det finns runt om i världen!! Och som man inte har en aning om. Förstår att du var ”exotisk” med din längd och ditt blonda hår, kanske inte alltid så kul.
  Kram

  • Det är inte ofta jag får vara exotisk så det var lite spännande. De första 10 min, sen blev det bara irriterande för man kunde ju inte komma sig fram med alla som ville fotografera. Lite paparazzi över det hela. =o)

 4. Vilka vackra foton Tine! Jag skrattar för mig själv här hemma i det svenska höstmörkret när jag läser om att fotografera och att bli fotograferad! jag är nästan lika lång och ljus som du, vi ses helt enkelt! På gott och ont!!! Längtar till Indien när jag ser dina bilder, känner dock att sonen är för liten för Indien ännu. Men tids nog dock!
  Önskar dig en toppen start på kommande vecka!
  Kram Anna

  • När vi var i Indien mötte vi en hel del barnfamiljer, med barn så små som bara året gamla. Men å andra sidan kommer ju inte barnen ihåg så mycket när de är så små och reser. Fast varför inte!?! Kan ju resa till Goa eller de mer turistiga ställena när de är små, och så återvända senare och visa de mer verkliga sidorna av landet. =o)
   Ha en bra vecka du oxå!

 5. Så vackert, verkligen annorlunda och mäktigt!
  Annorlunda för dig med att få agera turistattraktion, var det positivt eller negativt?!
  Hoppas att du får en fin vecka, du har ju måndag redan…
  Kram!

  • Hmm…ja positivt kanske för att man får en inblick i hur de har det när vi kommer kameran och vill fotografera dem hela tiden. Och negativt för att jag blev stoppad hela tiden och inte kunde bara gå i min egna lilla värld och se mig omkring. =o)
   Ha en underbar vecka du oxå!
   kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s