Shillong, Meghalaya

I en utav Indiens minsta stater, Meghalaya, ligger staden Shillong.

Utsikt över Shillong i staten Meghalaya, Indien.

Vi besökte marknaden i Shillong när vi var på vår resa genom Indien i 2007-2008.
Det blev en dags resa från Assam, genom alla kullar och berg, på små, små kurviga vägar, över till den lilla staten bland bergen.
Och medan vi körde söderut mot Shillong, och högre upp bland bergen,
så sjönk temperaturen.


Staden ligger 1,496 möh, och var från början huvudstaden av staten Assam, men när Meghalaya skapades blev Shillong dess huvudstad istället. Shillong var populär som brittisk semesterort på 1800-talet, och sen dess har staden växt från ca 1300 invånare till ca 260 000 invånare i 2011. Denna tillväxt leder till brist av vatten och sanitets problem.Det är otroligt att se hur folk går runt med tunga säckar och lådor på ryggarna, vilka hänger från huvudet. De måste ha otroliga nack muskler!
Sen klättar de upp på lastbilar med detta på sin rygg/nacke, och packar sina bördor på lastbilarnas tak. Helt otroligt.

Man ser många människor med röda tänder. Detta kan man se i hela Indien, men mest i de norra staterna, och detta var ännu mer tydligt i Meghalaya.
Vad kommer sig detta av då?
Jo, de tuggar något som heter ”paan”. Areca nut slås in i ett Betel leaf, ofta med lite andra kryddor, och sen tuggar man på detta. Det är som ett slags tobak och är oxå beroende framkallande. Det används som en ”palate cleanser”, för att få friskare andedräkt, och för att hjälpa matsmältningen. Det är oxå ett sätt att visa gästfrihet, och erbjuds till gäster och vid festliga tillställningar. Det har använts i över 3 årtusenden och härstammar från ”The Indus Valley Civilization”, vilket är en forntida högkultur som fanns runt floden Indus runt 2600 f.kr. (Indus floden rinner genom Pakistan, indien och Kina).Vi såg inte mycket mer av Meghalaya än detta.
Vi for tillbaka mot Assam på de krokiga vägarna medan mörkret la sig och blev fast i bilkö i flera timmar. Något som vår guide och chaufför var väldigt vana vid, medan jag trodde jag skulle bli tokig av att sitta i den där bilkön i timme efter timme medan vi sniglade oss fram.
That’s India for ya’! ;o)

10 tankar på “Shillong, Meghalaya

 1. Känns helt ”rart” att du varit där, sett alltihop!!
  Tänk va de bär o bär. Undrar hur deras ryggar o axlar blir efter ett livs bärende, ser ont ut tycker jag.
  Betel ja, det tuggades hela tiden av folket på Salomon. Det smilet till oss okända vita människor med kameror på magen c”,)

  Kramis!

 2. fina foton, intressant berättelse, gillar hur allt är mer färgsprakande där än här i Sverige. Tror vi svenskar skulle tjäna på att ha lite mer färg i våra liv. önskar dig en trevlig måndag!

  • Sverige skulle behöva lite mer färg, håller helt med.
   Men vi är ett mer grått land. VI älskar våra jordfärger, och egentligen är det väl inget fel i det heller.
   Men färg förgyller vardagen. =o)
   Ha en trevlig vecka!

 3. Underbart inlägg igen…nu menar jag inte att dina andra är tråkiga, men jag älskar allt om andra länder som du vet…känns nästan som jag satt i baksätet på er bil…Tack för resan!!
  Kram

 4. Liker å lese om India-turen deres. Vi skal definitivt tilbake, vil se mer av nord-India.
  Gøy å bo i NZ da!Og en tilværelse uten farlige dyr høres jo bra ut:) Jeg likte svært dårlig eddekoppene og slangene i Australia.
  Sånn som du beskriver NZ så må jeg bare dra dit:)
  Klem E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s