Georgetown, Penang, Del 1

Andra dagen i paradiset, for vi ut på lite sight seeing.

Närmare bestämt till Georgetown.
Penangs äldsta stad, och en av de största i Malaysia med över 1.2 milj invånare.

Och det fanns massor att se!
Vi såg inte ens en bråkdel av allting på vår 5-6 timmars tur.

Vi började vid den kinesiska fiske ”byn” som är byggd på vattnet vid stranden, som heter Chew Jetty och är ett UNESCO World Heritage Site. Riktigt mysigt att gå runt där på plankorna ovanför vattnet och se hur de lever nu och hur de levde förr.
Det är som en enda lååång brygga med trä hus på vardera sida, och vid en plats ligger små fiskebåtar och väntar.
I och med att det är en World Heritage Site så får man inte göra mycket med byggnaderna. Men plankorna man går på, byts ut varje 3-4:e år.

Äggen där kallas för "fermented eggs". De gör hål på toppen på äggen och låter dem i princip ruttna tills det blir som en jelly inuti innan de äter dem. A delicacy. Hmm....Jag vet inte jag...

Det är Penang Bridge ni ser på nedersta bilden. Den förbinder Penang på fastlandet med Penang Island.

Nästa stopp blev Pinang Peranakan Mansion.
Huset tillhörde en Baba familj för över 100 år sen, och tydligen är huset typiskt för en rik Baba familj. Baba är en flera olika ”folkslag” eller vad man ska kalla det, som bor eller har bott i Penang området. Om jag inte minns fel fanns det både Baba och Nyonyas som bodde där. De är helt enkelt fok från Kina som tagit till sig delar av den Malaysiska kulturen och liksom fått till sina egna traditioner och kulturer.Nyonyas matkultur är känt i Malaysia och de bjuder på en hel del annorlunda saker.
Bland annat prövade vi Ice Kacang. Det är hyvlad is, eller krossad is eller vad det kallas på svenska (shaved ice) och så har de nån sorts sirap på det, sen bönor, nån sorts curry pasta, creamed corn och så ”condensed milk” på toppen. Det var något av det konstigaste jag ätit. Men samtidigt gott. Och svalkande i den 40-gradiga värmen.

Efter vår svalkande lunch i Pinang Peranakan Mansion, fortsatte vi till ett utav många tempel i Penang.
Men det berättar jag mer om i nästa inlägg.
Nu ska jag bada lite.
=o)

Annonser

6 thoughts on “Georgetown, Penang, Del 1

  1. Jag gillar resereportage, det är så roligt att se alla fina bilder och höra om maträtter. Hade nog tvekat över äggen, en massa folk äter det ju, så det är med största sannolikhet gott men när man inte är van så kanske man ska skona sina skandinaviska magar….
    Vackra hus och härliga människor.
    Agneta kram

    • Kul att du tycker om mina rese reportage Agneta. =o)
      Njaej….äggen får de ha för sig själva. Vill inte bli fast på toaletten under semestern… =o)

  2. Hej Tine!
    Vilken underbar semester ni verkar vara på! Så vackra foton också i vanlig ordning! Filmar ni och fotar konstant när ni är på resa tillsammans?!!! Kan tänka mig att ni sporrar varandra!!
    Här packas det för Mallorca, imorgon bär det av!!!
    Sköt om dig Tine och fortsätt njuta!
    Kram Anna

    • Hej!
      Ja, den har varit SÅ underbar och avslappande. lite planering, mest bara ta dagen som den kommer. Det är inte ofta vi är på sån semester ska jag säga. =o)
      Härligt med Mallorca! Ha´t så gott!
      kram

    • Tyvärr blir bilderna lite suddiga ibland. Har försökt allt möjligt för att få bilderna lika skärpta som de är i Photoshop, men när jag laddar upp dem försämras kvaliteten. Ja, ja… ni ser ju vad det är i alla fall.
      =o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s