Cake Decorating del 4

Sista dekorations klassen, och jag saknar det redan…

Läraren sa att hon vill starta en annan kurs där man lär sig att göra vånings
tårtor och massa andra nya dekorationer, och att jobba med fondant.
Om den kursen kommer igång ska jag definitivt sign up!

Denna vecka tog alla med sig en kaka till klassen.
Sen skar vi ”layers” i den och på med smörkräm emellan lagren och på hela utsidan.
Sen på med alla de dekorationer vi gjorde veckan innan.
Klassen avslutades med en choklad demonstration och
vi fick öva oss på att skriva och rita med choklad.
Mycket lättare än att skriva med smörkräm, tyckte jag.

Jag gjorde en vanilj tårtbotten, med en cream cheese frosting mellan lagren, plus fläderbärs sirap på tårtbotten, och sen smörkräm runtom hela tårtan.
Sveriges Nationaldag är stundande, därför blev det en Sverige tårta!
Som dessutom passar bra till studenten oxå. =o)

Tänkte att jag gör en Sverige tårta lite i förväg, så om nån vill
följa mitt enkla recept och göra en god Sverige tårta så kan de. =o)

Dekorationerna gjorde jag utav sugarpaste, färgsatt med gele färger.
Det kan vara bra att göra dekorationerna dagen innan så de får tid på
sig att torka ordentligt. När de torkat är de väldigt sköra.

Tårtbotten:
250 g smör (rumstempererat)
250 g socker
4 ägg
1 tsk vanilj extrakt
250 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
125 ml mjölk

1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Häll alla ingredienser, förutom mjölken, i en cake mixer (eller matberedare,
eller en skål om du använder en elvisp).
3. mixa alltsammans tills du får en fin, krämig och len smet.
Kom ihåg att skrapa ner sidorna med en slickepott emellanåt så att allt mixas samman.
4. Tillsätt mjölken och mixa lite till.
5. Häll smeten i en rund springform, (20cm)
6. Sätt in kakan i ugnen i 50-60 minuter.
(Efter cirka 30-40 minuter kan det vara bra att täcka kakan med folie så
att den inte bränns. Kakan är färdig när en tandpeta kommer ut ren)

Fläderbärs sirap:
100 ml koncentrerad fläderbärs saft
2 tsk honung

Häll saften och honungen i en kastrull.
Koka upp under omrörning och låt sen
puttra i några minuter.
När det svalnar blir det siraps aktigt

Cream Cheese Frosting:
113 g osaltat smör (rumstempererat)
227 g cream cheese (rumstempererat)
1 msk fläderbärs sirap (eller 1 tsk vanilj extrakt)
290 g flor socker (jag behövde mer, men det
där känner du ann, beroende på hur
mjuk din frosting blir)

1. Vispa cream cheese och smör samman tills du har
en fin, slät smet utan klumpar.
2. Tillsätt florsocker, en ”cup” i taget och vispa
allt samman emellan varje cup du tillsätter.
Kom ihåg att skrapa sidorna på skålen med
en slickepott så allt inkorporeras i krämen
3. Tillsätt ditt extrakt eller fläderbärssirapen
(du kan oxå tillsätta några droppar karamellfärg),
mixa allt på hög fart tills frostingen är lätt och fluffig

Smörkräm:
Receptet är för två lager inuti kakan, och för att frosta kakan
utanpå, plus dekorering. Gör mindre smörkräm om du bara vill ha det
för att täcka din kaka med, eller bara ha inuti kakan.

250 g mjukt smör (rumstempererat)
1.5 kg florsocker
125 ml mjölk (rumstempererat)

1. Vispa smöret tills det blivit vitare och blivit lite fluffig.
2. Tillsätt hälften av florsockret och blanda.
3. Tillsätt hälften av mjöken. Blanda.
4. Tillsätt resten av florsockret och mjölken och blanda.
Din smörkräm måste vara mjuk nog för att kunna spre ut på kakan.
5. Mixa tills smörkrämen är lätt och fluffig.
6. Tillsätt färg eller essence om du vill.

Sätta ihop kakan:
1. Låt din kaka svalna helt och hållet. Detta kan ta en ganska
lång stund, gör din frosting och buttercream medan du väntar.
Det kan vara bra att göra kakan dagen innan och
arbeta med den när den kallnat helt.
2. Du behöver en vass kniv. Lista ut var du vill skära din
kaka för att få tre delar av kakan.  Se till att din kniv är plan
med din arbetsyta för att få en plan kaka och gör ett snitt
in till mitten av kakan. Sen arbetar du dig runt hela kakan
tills du kommer tillbaka till början och kan lyfta bort den
över delen. Gör sen samma sak igen, högre upp på kakan.
Du ska nu ha tre kak delar.
3. I och med att jag ville ha en kaka med fläderbärsmak,
smetade jag på lite av sirapen på varje lager jag gjorde.
Tyvärr blev det inte så mycket smak av fläderbär som jag
hade viljat. Men gott ändå.
4. Smeta på din cream cheese frosting med en palette knife.
Försök att inte få en massa smulor i din kräm. Men detta
är mer viktigt när du gör utsidan av kakan.
5. När alla lager är fyllda är det dags att börja med utsidan.
Klicka ut ganska mycket smörkräm på toppen av kakan, och
arbeta sen snabbt och lätt med en palette knife för att täcka
hela kakan. Detta kan ta en stund. Om din smörkräm börjar
bli för hård, sätt in den i mikron i 5-10 sekunder för att bli mjuk.
Det tar tid och övning för att få en slät kaka och inte för mycket
smulor i krämen, och som perfektionist kan det vara svårt att
veta sluta försöka göra kakan så fin som möjligt. Men smaken
är som baken. Arbeta inte för myckt på kakan bara, för det kan
ju hända att du förstör det fina arbete du lagt ner och inte kan
få kakan att se så fin ut igen. =o)
6. Sen är det på med dekorationer, skriva på kakan eller vad helst
du vill göra med den.

Om du vill ha choklad runtom kakan, som choklad paneler, eller små hjärtan,
eller vad som helst. Smällt choklad (vit, mjölk eller mörk eller alla tre) och så
kan du på ett papper skriva eller rita grejer med en tjock svart penna. Lägg sen
det pappret under bakplåtspapper och sen spritsar du ut choklad på
bakplåtspappret utefter dina ritningar, eller fri hand. Låt chokladen svalna och bli
hård och sen tar du bort den från pappret och sätter det på din kaka!

Vill du göra paneler finns det många sätt att göra det på.
En enkel sak är att sprida ut choklad på bakplåtspapper, och när chokladen
blivit matt i färgen, innan det helt torkar, tar du en vass kniv och skär it
rektanglar, fyrkanter, eller vad du vill ha, och sen låter du det torka.
När det torkat sätter du upp panelerna på utsidan av din kaka.
Du kan behöva sätta lite färsk smörkräm eller annan frosting på varje
panel för att de ska sätta sig fast i kakan.
Klart!

Det var lite hjärtskärande att skära i tårtan måste jag säga. =o)

Hoppas ni fått lite tips och idéer på goda kakor!

Trevlig helg!

7 thoughts on “Cake Decorating del 4

  1. Helt klart platsar du redan i vilken Master Class som helst, det är inte sant så fina bakverk du kan göra och dessutom ser dom goda ut!
    Och så svenskt, mer svenskt än det någonsin blir här i det svenska landet!
    Agneta kram

    • Haha, tack Agneta! =o)
      Sant, när jag bodde i Sverige blev det sällan svenska bakverk. Är man lite rädd att fira det svenska eller vad är det?
      Jag vet inte…
      kram

  2. WOW, vilken tårta!!! Jag blir helt mållös, du är verkligen otroligt duktig! Svenskt så in i bomben, den passar verkligen bra denna tid på året. Till nationaldagen, midsommar, sommarfödelsedagar… Det är nästan lite synd att jag är i NZ på min födelsedag, annars skulle jag ha följt ditt recept och bakat en liknande till mig själv.

    Kram Elin

  3. Wow så fin tårta ,Du dekorerar dina tårtor så fint som konstverk. Undra bara vem äter av dom börjar sambon bli lite rnd om magen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s